Główkę kapusty sparzyć zdjąć liście,pościnać grube nerwy...
2 szklanki ryżu ugotować na sypko,dodać 1 kg mielonego mięsa z łopatki,
dużą cebulę drobno posiekaną i zeszkloną na łyżce oleju,soli i pieprzu do smaku,farsz wymieszać i zawijać w wcześniej przygotowane liście kapusty.Ułożyć w naczyniu żaroodpornym,posypać łyżką wegety i całość zalać szklanką wody...wstawić do pieca na 80 min...w 200 °C...w między czasie przewracam gołąbki na drugą stronę by ze wszystkich stron się ładnie przyrumieniły...Podawać z sosem np...pomidorowym lub grzybowym.
dodane na fotoforum:
danutaw 2014-02-19
..pyszności ..., najlepsze właśnie te tradycyjne...:)
Miłego popołudnia życzę..., pozdrawiam :))))
stasia2 2014-02-19
Miłego popołudnia ,,,pozdrawiam,,,
jonna 2014-02-19
To smaczne, chyba przez każdego lubiane danie.....Dużo czasu spędzasz w kuchni.....
magdabo 2014-02-20
Moje ulubione jedzonko , ale z sosem pieczarkowym ... pozdrawiam Bożenko !
domin46 2014-02-22
Masz na tyle Tych apetycznie wyglądających gołąbków to wpadnę spróbować? ale mi ślinka cieknie .Pozdrawiam smacznego