Likier jajeczny
(na dwie butelki po 350 ml.)
20 jajek
3/4 szklanki cukru
miąższ z jednej laski wanilii
530 ml.czystej wódki lub białego rumu
3 łyżki mleka skondensowanego słodzonego
5 dag gorzkiej czekolady
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Oddzielić żółtka od białek.Żółtka i dwa białka wlać do dużego naczynia,dodać cukier i wydrążony miąższ z laski wanilii,naczynie postawić na garnku z gotującą się wodą i ubijać na parze 12 minut.Po tym czasie małymi porcjami dolewać alkohol cały czas ubijając na końcu dodać mleko skondensowane.
Mamy już gotowy ajerkoniak dzielimy go na dwie części jedna pozostanie naturalna a do drugiej połowy dodajemy: Czekoladę rozpuścić na parze,kawę rozpuścić z dwiema łyżkami wrzącej wody wymieszać z czekoladą i dopiero dodać do drugiej części ajerkoniaku obie miski z ajerkoniakiem wstawić do naczynia z zimną wodą i ucierać aż ostygnie (powolne schładzanie w zimnej wodzie zapobiegnie jego rozwarstwianiu później) Zimne trunki przelać do butelek zamknąć...
dodane na fotoforum:
annorl1 2013-11-06
piękna karafka :)
ciekawa jestem co to za trunek? na pewno pyszny? jeśli można poproszę o przepis :)
gosku 2013-11-06
z pewnoscia jest smakowity:)
annorl1 2013-11-06
re: poczekam cierpliwie aż będziesz miała czas :)
magdabo 2013-11-06
Pycha jajcarski alkohol ...
ewa04 2013-11-06
Na jeden kieliszeczek to ja chętnie...uwielbiam takie swojskie trunki.Swego czasu często robiłam likier z mleka skondensowanego:))Nawet dzieciaki podciągały,taki pyszny był...
jolak54 2013-11-06
Ja też jestem chętna na kieliszeczek.......pozdrawiam jesiennym wieczorkiem.......:)))
lidia23 2013-11-07
znam ten likier.można zrobić kakaowy,kawowy,zwykły tzn,taki jak adwokat.oczywiście nie ma porównania ze sklepowym.
udanego dnia Ci życzę.pozdrawiam serdecznie!