4 kg ogórków
30 dag marchwi
30 dag pietruszki
20 dag cebuli
3-4 ząbki czosnku
8 dag soli
3-4 czerwone papryki
Ogórki bez obierania pokroić w plasterki,resztę warzyw zetrzeć na grubej tarce,cebulkę pokroić w plasterki.Paprykę pokroić w kostkę lub paseczki.Warzywa zasypać solą,wymieszać i odstawić na dwie godziny.
12 dag cukru
1 szklanka octu 10%
1 szklanka oleju lub wody
składniki zalewy zagotować,wystudzić.
Z ogórków odlać nadmiar wytworzonego soku nie wyciskając ich.Wlać zimną zalewę,wymieszać i przełożyć do słoiczków,zamknąć i pasteryzować 10 minut.
dodane na fotoforum:
karo66 2013-07-15
A nasze ogórki dopiero mają zawiązki owocu, ale myślę ze zdążę jeszcze powkładać bo co roku mamy je późno.
gosku 2013-07-15
a zima ...jak znalazl:)))
magdabo 2013-07-15
Zadałaś sobie trudu ale będzie w stosownym czasie jak znalazł ...))
izolek 2013-07-21
Kiedy pomyślę, że kiedyś miałam w piwnicy ponad 500 słoików...(pełnych!).......
Mam cały zeszyt przepisów ale dzieci już nie robią zapasów na zimę.
Ja jeszcze robię szczątkowe ilości - kiszone, bez octu itp.