Pomarańczowy dżem z cukinii

Pomarańczowy dżem z cukinii

BARDZO SMACZNY...ALE TRZEBA MU POŚWIĘCIĆ TROCHĘ CZASU....

5 kg cukinii
1 kg cukru
4 galaretki pomarańczowe
1 olejek pomarańczowy
5 łyżeczek kwasku cytrynowego
Cukinię obrać i wydrążyć nasiona , połowę cukinii pokroić w kostkę , a drugą połowę zetrzeć na tarce o dużych oczkach . Smażymy , aż zgęstnieje , pod koniec smażenia , gdy dżem będzie gęsty dodać cukier, galaretki , kwasek i olejek .Całość wymieszać dokładnie i smażyć jeszcze 30-60 min . Nakładać gorący dżem do słoików i szybko zakręcić , nie pasteryzujemy

dodane na fotoforum:

elcia72

elcia72 2012-07-24

ja też robiłam dżem z cukinii pomarańczowy , jest pyszny , jeszcze będę robiła w ten sam sposób kolejny dżem ale dodaje się galaretki cytrynowe , olejek cytrynowy i 6 jabłek .

magdabo

magdabo 2012-07-24

Też kiedyś robiłam ... pozdrawiam słonecznie !

lonicera

lonicera 2012-07-24

a Bożenka zawsze o krok do porzodu odemnie ja tez bede go robic dzis smazylam jablka i caly dzien zeszlo z obieraniem smazeniem ...ale za to do nalesnikow bedzie w zimie jak znalazl:)

jaworr

jaworr 2012-07-24

Kiedyś kompot z cukinii robiłam, zastępował w kryzysie "Kartkowym" ananas...:))

jadtan

jadtan 2012-07-24

A ja zrobiła, tylko dzisiaj parę słoików dżemu wisniowego ale za to z czekoladą... pychotka. Chętnie spróbowałabym Twojego z cukinii... świetny przepis, tylko brak czasu :)

eliszka

eliszka 2012-07-25

:)Stasia jak co roku -jak pszczółka w w ulu :)) pracowita .

dodaj komentarz

kolejne >