3 kg ogórków
½ kg cebuli
½ kg marchewki
1 szklanka cukru
3/4szkl.octu
200g przecieru pomidorowego
pieprz mielony
ok. 8 dag soli
150 ml oleju lub wody
Ogórki ze skórką i obraną cebulę pokroić w grube plastry, posypać solą i odstawić na ok. 2 godziny. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do odciśniętych z solanki warzyw dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Podana ilość starcza na ok. 7 słoików 0.5 l. Pasteryzować 10 minut.
dodane na fotoforum:
magdabo 2012-07-24
Zdrowa i pyszna ...)
elcia72 2012-07-24
a ja nie robiłam z przecierem , więc wypróbuję ....
jadtan 2012-07-24
Podziwiam, u mnie mąż zrobił kilka słoików pikli z ogórków z chili... też pyszne :)
niusia1 2013-07-19
jutro zabieram się do dzieła- przepis super a ja już nie wiem co robić z ogórkami- ile można kisić?