SOBOTNI OBIADEK

SOBOTNI OBIADEK

"Pyzy drożdżowe" w niektórych rejonach Wielkopolski znane są pod nazwą " Kluchy na łachu" ;) .
Takie kluski przypominają mi dzieciństwo.




Składniki: na ok. 32 kluski

- 1 kg mąki pszennej
- ok. 3/4 litra mleka
- 30 g świeżych drożdży
- 2 jajka
- sól, cukier do smaku

Zaczyn:
Do wysokiego naczynia wlewam 1 i 0,5 szkl. letniego mleka rozpuszam w nim drożdże , dodaję 1 szklankę mąki , szczyptę soli i odrobinę cukru, całość mieszam,wierzch posypuję cienką warstwą mąki i pozostawiam pod przykryciem do wyrośnięcia.

Do wyrośniętego zaczynu , dodaję przesianą mąkę, pozostałe mleko z wymieszanymi jajkami, sól, ok. 2 płaskie łyżki cukru, i dokładnie wszystko wyrabiam na jednolitą konsystencję. Wyrabianie ciasta powinno trwać ok.15 min. można użyć robota . Wyrobione ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia .

KARKOWKA:

ok.1,5 kg karkówki
2 łyżki soli morskiej [ lub zwykłej ]
2 łyżki majeranku
1 łyżeczka cząbru
1 duży ząbek czosnku
sól zmiękczająca
2-3 łyżki oliwy lub oleju
2 ziarenka jałowca
2 ziarenka czarnego pieprzu


Karkówkę umyć i osuszyć .

W moździerzu utrzeć razem sól, majeranek, cząber, pieprz i jałowiec. Dodać obrany i rozgnieciony ząbek czosnku i oliwę - utrzeć razem na pastę. Przygotowaną pastą natrzeć mięso, schować do lodówki na 1-3 dni [w zamkniętym pojemniku].

Na godzinę przed pieczeniem karkówkę oprószyć solą zmiękczającą.

Piekarnik nagrzać do 200°C. Odwinąć kawałek rękawa odpowiadający długości mięsa + dodatkowo po 10 cm z każdej strony. Włożyć mięso do rękawa tak, aby było w nim jak najwięcej powietrza. Zawiązać rękaw z obu stron, nakłuć w kilku miejscach i położyć na blasze w gorącym piekarniku. Piec przez 1,5 godziny [ zgodnie z zasadą : 1 kg mięsa = 1 godzina pieczenia ]

tsetse

tsetse 2011-12-05

Fajnie to wygląda :)

dodaj komentarz

kolejne >