PIEROGI

PIEROGI

Składniki:

350 g maki
1 jajo
ok. 125 ml letniej wody
sól
Farsz:

400 g sera
50 g cukru
1 żółtko
20-30 g przesmażonej z cukrem skorki pomaranczowej
50 g rodzynkow
Inne:

maslo do polania pierogow
1 lyzka tartej bulki
250 ml kwasnej smietany
Sposób przygotowania:

Zagniesc ciasto na pierogi. Podzielic na 2 lub wiecej czesci, przykryc, by nie obsychalo.
Przygotowac farsz:
ser utrzec z zoltkiem i z cukrem na jednolita, dosc gesta mase. Dodac pokrojona drobno skorke pomaranczowa i oplukane rodzynki. Dokladnie wymieszac. Ciasto rozwalkowac cienko. Wyciac krazki srednicy 6-7 cm. Na kazdy krazek nalozyc farsz (nie za wiele, bo ser rozpreza sie w gotowaniu i pierogi moga popekac, zlozyc ciasto na pol i zlepic. Gotowac w duzej ilosci osolonej wody. Wrzucac partiami do wrzatku, zamieszac, przykryc, a kiedy wyplyna, zdjac pokrywke, gotowac jeszcze 1-2 min. Wyjac lyzka cedzakowa, osaczyc, przelozyc na ogrzany polmisek. Podawac polane roztopionym maslem. Mozna tez polac maslem zrumienionym z tarta bulka. Osobno podac gesta, kwasna smietane

slonko6

slonko6 2011-12-15

Podobno w Hiszpanii nie ma białego sera/ Pozdrawiam serdecznie, za zdroszczę ciepłej pogody

dodaj komentarz

kolejne >