Pieczarki na winie:)
Kasiu wszystko w/g przepisu,tylko mój mąż doprawiał i zamiast pół szklaneczki,wlał JEDNĄ SZKLANECZKĘ wina.
Żeby długo nie szukać skopiowałam przepis;
40 dkg średniej wielkości pieczarek, 2 podwójne płaty z kurczaka, mały pojemnik gęstej śmietany (Szef kuchni), 1 por (biała część), KIELISZEK białego wytrawnego wina (ja daję PÓŁ SZKLANKI), 2 łyżki masła, olej, sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej.
Umyte pieczarki pokroić w plasterki, podsmażyć na maśle. Piersi kurczaka pokroić na nieduże kawałki, podsmażyć na pozostałym maśle, nie rumieniąc. Por pokroić w grube krążki, a następnie osobno podsmażyć na oleju, żeby zmiękł. Kawałki kurczaka, pieczarki i por wrzucić do większego garnka. Dodać śmietanę, wino, sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Wymieszać. Chwilkę trzymać na małym ogniu, mieszając. Przełożyć do salaterek i podawać gorące.
Zaręczam ,że kolacyjka była super,a jak się dobrze spało:)
vitaawe 2014-03-27
No prosze co za super kolacyjki...:)))
kimeraj 2014-04-20
Hehe....to mężulka poniosło z tą szklanką wina hehe.....
Najważniejsze,że smakowało i dobrze się spało :*