Szarłat

Szarłat

Nasiona szarłatu mielone są na kasze i mąkę, która dodana do zwykłej mąki pszennej znacznie podnosi wartość odżywczą gotowych wypieków, nie zmieniając wszakże ich smaku. Podgrzane nasiona pękają podobnie jak ziarnka kukurydzy, można z nich więc robić popcorn, występujący w handlu pod nazwą "popping". Posypuje się nim potrawy lub jada go z mlekiem jak płatki kukurydziane.

Nasiona można samemu skiełkować i dodawać do sałatek i past. Szarłat jest również wartościowym warzywem liściowym. Z młodych roślin można przyrządzać surówki lub gotować je jak szpinak. Można je także mrozić.

Kwiatostany dostarczają barwnika spożywczego, który nadaje potrawom wspaniałą amarantową barwę.

nemo60

nemo60 2017-08-09

Pięknie kwitnie :) .

tanna

tanna 2017-08-09

Witam Cię Witku.:)
Pięknie wygląda.Z Twojego ciekawego opisu,że ma wiele zastosowań,o których wcześniej nie miałam pojęcia.:)Tak więc dziękuję bardzo za te cenne informacje Witku.:)
Oglądnęłam filmik,który mi przesłałeś.Bardzo interesujący.Dowiedziałam się z niego wiele ciekawych rzeczy.na temat Białego Domu.:)Dziękuję ślicznie.:)
Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie i życzę miłego popołudnia,oraz wieczoru Witku.:))

jadpaw5

jadpaw5 2017-08-09

Zaczynają też kwitnąć nawłocie, to znak,że jesień się zaczyna, jak śpiewał nieodżałowany Czesław Niemen

dodaj komentarz

kolejne >