Szarłat

Szarłat

Gdy naukowcy udowodnili ,że nasiona szarłatu są bardziej wartościowe niż pszenica, okrzyknięto roślinę zbożem XXI w., choć nie należy ona wcale do rodziny traw, jak żyto czy owies. Te jasno kremowe lub lekko brązowe nasiona zawierają do 18 proc. bardzo wartościowego łatwo przyswajalnego białka, podczas gdy pszenica ma go 12 proc., a kukurydza tylko 10 proc. Ponadto są bogate w lizynę i inne aminokwasy egzogenne, czyli takie, których organizm ludzki nie potrafi samodzielnie wytworzyć i musi pobierać z je zewnątrz.

Nasiona szarłatu nie zawierają glutenu, dlatego zrobioną z nich kaszę lub mąkę mogą bezpiecznie jeść osoby chore na celiakię. Są natomiast bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom "złego" cholesterolu, a przez to zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia. Obecny w nasionach skwalen jest silnym antyoksydantem (amarantus ma go dziesięć razy więcej niż oliwa z oliwek) opóźniającym procesy starzenia się organizmu. To nie wszystko! Zawartość błonnika, który również kształtuje odpowiedni poziom cholesterolu oraz poprawia perystaltykę jelit i oczyszcza przewód pokarmowy, jest u szarłatu dwukrotnie wyższa niż w słynnych otrębach owsianych. Oprócz tego nasiona dostarczają witamin E i B, łatwo przyswajalnego żelaza oraz wapnia, magnezu, fosforu i potasu. Są przy tym wyjątkowo lekkostrawne. Jadalne są także liście szarłatu bogate w karotenoidy, witaminę C i żelazo.

nemo60

nemo60 2017-08-09

Super info :) .

tanna

tanna 2017-08-09

Cudne zbliżenie ze wspaniałym opisem :))

dodaj komentarz

kolejne >