Amarantus, znany w Polsce jako szarłat, pochodzi z Ameryki Południowej. Indianie uprawiali go już w starożytności – był dla nich rośliną świętą.
Ze względu na walory odżywcze i lecznicze szarłat jest coraz szerzej wykorzystywany do produkcji artykułów spożywczych oraz paszy dla zwierząt. Powrót do medycyny naturalnej sprawił, że ponownie zainteresowano się uprawą amarantusa. Szarłat jest także piękną i oryginalną rośliną ozdobną, która nadaje się do ogrodów o różnym charakterze.
jadpaw5 2017-08-08
Adekwatne nazwy, stosowne do rzeczywistości. Widać,że wysiał się gęsto. Ciekawe jakie artykuły spożywcze ubarwia lub poprawia smak
tanna 2017-08-08
Witam Witku.:)
Wygląda przepięknie.:)Twój opis jest bardzo interesujący.:)
Wcześniej nie widziałam tej roślinki.:)Podoba mi się.Może kiedyś uda mi się ja spotkać na swej drodze :)
Dziękuję bardzo i również pozdrawiam Cię bardzo serdecznie.:)
Życzę także miłego odpoczynku po pracy Witku.:)