anetka 2014-08-26
oj pomysle a moze cos takiego :
Nutella z jablek Pychotka Wykorzystuję ją do naleśników,gofrów,do pleśniaka i na kanapki.Serdecznie polecam przepis
Potrzebujemy:
-1,5 kg jabłek-po umyciu,obraniu i pozbyciu się gniazd nasiennych,
-opakowanie gorzkiego kakao-100 g,
-700 g cukru,
-troszkę wody.
Wyparzone słoiki.
Do dużego garnka wlewamy wodę oraz wrzucamy kawałki jabłek.Smażymy do miękkości.Gdy masa będzie gęsta i w miarę jednolita-miksujemy-lub ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków.Wsypujemy po troszkę cukru jednocześnie mieszając.Tak samo postępujemy z kakao.Gotujemy do uzyskania gęściejszej masy.W między czasie sprawdzamy na talerzyku krem.,,Nutellę,, przekładamy do wyparzonych słoików.Odwracamy do góry dnem i przykrywamy.Z przepisu mi wyszło: 1 duży i 6 małych słoików.