Przepis:
Przygotowujemy puree ze szpinaku (ja używam mrożonego, więc po prostu rozmrażam w garnku) przyprawiamy czosnkiem, solą i przyprawą wielowarzywną (od biedy może być kucharek). Ważne jest, by odparować jak najwięcej wody - wtedy danie nie jest wodniste i łatwiej skleić pasztecik.
Wyciągamy z lodówki ciasto francuskie (zimne lepiej się klei), tniemy na kwadraty. Ja robię trzy rzędy i cztery kolumny.
Na środek każdego kwadratu dajemy około 1 łyżki szpinaku. Następnie sklejamy na skos końce i łączymy ścianki.
Pieczemy 15 minut w piekarniku o temperaturze około 200-250 stopni.
slepok 2017-09-24
Toż to gluten. Piotrek, nie jedz tego! :D
piotrbe 2017-09-24
Kura jest możliwość zakupienia lub własnoręcznego przygotowania bezglutenowej wersji ciasta francuskiego ;-)
ancysia 2017-09-24
Apetycznie to wygląda. ALE... uważaj, żebyś po zjedzeniu tego ciasta francuskiego, nie musiał wychodzić po angielsku z kurnika. :D
manthas 2017-09-24
No super i powiedz ze nie umiesz nic z spraw kuchennych!
asiao 2017-09-25
Proste a skuteczne! :)
Ja tam gluten wciągam bez problemu, więc nie zniechęcisz mnie...:)
freehug 2017-09-25
Nie mam nic do szpinaku, ale wolałabym wersje z bananem i nutellą ;d albo z truskawkami :D