... zauważyłem że, lodówka nie jest idealnym miejscem na dojrzewanie wędlin
-folia spożywcza, idealnie zabezpieczy wędlinkę przed zbyt szybkim i nadmiernym wysuszeniem :-)
-taki mój mały patent ;-) sprawdzony i wypróbowany ;-)
https://kuchnia.my-forum.pl/posts/1824/1902/
dodane na fotoforum:
maxmen 2012-04-04
No cóż...mięso dojrzewające powinno wisieć w ciemnym i leciutko przewiewnym miejscu o odpowiedniej wilgotności.
Lodówka raczej nie nadaje się do tego. :)))
To są rady od człeka którego pytałem o te sprawy. :)))
Odradzał mi lodówkę.
pinecha 2012-04-04
... no tak Mxiu, ale jak się mieszka w bloku to lodówka jest jedynym miejscem na dojrzewanie wędlinki :-)
-jeszcze parę dni, i nawet na oknie się jej nie zawiesi, bo będzie za ciepło
- więc puki co, trzeba coś wymyślić żeby lodówka była tym właściwym miejscem ;-)
maxmen 2012-04-04
Ja Kolego też mieszkam w betonowym bloku, :)
Wędlina u mnie suszy się w kuchni przy oknie (kaloryfery mam tam zakręcone nawet zimą).
Wiadomo że teraz to ostatnia chwila na tego rodzaju wędliny.
Robi się zbyt ciepło bo i niebawem pojawią się muchy, więc sam już wiesz co stało by się z taką "wędlinką"... hahaha,,, pokarm dla rybek, :)))
pinecha 2012-04-05
... ja stawiam na folie spożywczą, ma ona pory więc wędlinka oddycha i powinna mieć odpowiednie warunki nawet latem :-)
-ale się nie dowiem, jak sam nie sprawdzę :-)
pinecha 2012-04-05
-bachaa
... na razie eksperymentuje, ale ja zafoliowałem na koniec (ostatnie kilka dni) po to żeby wędlinka odzyskała plastyczność :-)