pancetta ...

pancetta ...

... zauważyłem że, lodówka nie jest idealnym miejscem na dojrzewanie wędlin
-folia spożywcza, idealnie zabezpieczy wędlinkę przed zbyt szybkim i nadmiernym wysuszeniem :-)

-taki mój mały patent ;-) sprawdzony i wypróbowany ;-)
https://kuchnia.my-forum.pl/posts/1824/1902/

dodane na fotoforum:

maxmen

maxmen 2012-04-04

No cóż...mięso dojrzewające powinno wisieć w ciemnym i leciutko przewiewnym miejscu o odpowiedniej wilgotności.
Lodówka raczej nie nadaje się do tego. :)))
To są rady od człeka którego pytałem o te sprawy. :)))
Odradzał mi lodówkę.

jadtan

jadtan 2012-04-04

Tym razem widzę boczuś dojrzewa :)

pinecha

pinecha 2012-04-04

... no tak Mxiu, ale jak się mieszka w bloku to lodówka jest jedynym miejscem na dojrzewanie wędlinki :-)
-jeszcze parę dni, i nawet na oknie się jej nie zawiesi, bo będzie za ciepło
- więc puki co, trzeba coś wymyślić żeby lodówka była tym właściwym miejscem ;-)

maxmen

maxmen 2012-04-04

Ja Kolego też mieszkam w betonowym bloku, :)
Wędlina u mnie suszy się w kuchni przy oknie (kaloryfery mam tam zakręcone nawet zimą).
Wiadomo że teraz to ostatnia chwila na tego rodzaju wędliny.
Robi się zbyt ciepło bo i niebawem pojawią się muchy, więc sam już wiesz co stało by się z taką "wędlinką"... hahaha,,, pokarm dla rybek, :)))

pinecha

pinecha 2012-04-05

... ja stawiam na folie spożywczą, ma ona pory więc wędlinka oddycha i powinna mieć odpowiednie warunki nawet latem :-)
-ale się nie dowiem, jak sam nie sprawdzę :-)

bachaa

bachaa 2012-04-05

a jak dokładnie z tą folią jest? owijać w nią do suszenia, czy już po wysuszeniu?

pinecha

pinecha 2012-04-05

-bachaa
... na razie eksperymentuje, ale ja zafoliowałem na koniec (ostatnie kilka dni) po to żeby wędlinka odzyskała plastyczność :-)

aguta11

aguta11 2012-04-05

Pozdrawiam:)

piatal

piatal 2012-04-05

pieknie się prezentuje,,,,

dodaj komentarz

kolejne >