[19692997]

Smaczny i zdrowy kwas chlebowy...

W restauracjach i kawiarniach lat 30-tych królowało wiele mało znanych nam obecnie przysmaków - jednym z nich był kwas chlebowy.Przechowywano go wyłącznie w szklanych butelkach, dzięki czemu długo zachowywał swoje walory smakowe.
Niektóre kawiarnie i browary do dziś częstują kwasem chlebowym swoich gości. Szczególnie popularne jest to na Litwie,Ukrainie i w Rosji.

Szkoda,że u nas się nie przyjął.A jak już jest,to 2 razy droższy. Doskonały na upał.We Lwowie dostępny w kilku odmianach.Zawsze buteleczkę przy sobie nosiłem...:)
https://pizza-olimpico.com.ua/sites/default/files/kvas.png

Osoby zainteresowane skosztowaniem kwasu chlebowego, mogą przygotować go samodzielnie. Warto delektować się tym napojem pamiętając, iż przywołuje on klimat zapomnianych już czasów...

Składniki:

* 60 dag suchego żytniego chleba
* 5 l wody
* 1 dag drożdży
* skórka cytryny

Przygotowanie:
Włożyć chleb do szklanego naczynia, dodać pokrojoną skórkę z cytryny, po czym zalać 5 litrami posłodzonej wrzącej wody. Przykryć i odstawić na około 5 godzin. Następnie napój należy przecedzić przez gazę do innego naczynia, dodać drożdże i zostawić na 5 godzin. Kiedy na powierzchni utworzy się piana trzeba go ponownie przecedzić i przelać do butelek, zamknąć i odstawić na 5 dni.

dodane na fotoforum:

stokrop

stokrop 2012-02-23

uwielbiam!
zwłaszcza schłodzony ;)

samire

samire 2012-02-23

Hmmm...nigdy nie próbowałam...nie wiem czy by mi smakował....ale po tym opisie pojawił się lekki....ślinotok ;)

krynia2

krynia2 2012-02-23

Przepyszny napój.............pierwszy raz kwas chlebowy piłam w Tarnopolu w 1972 ...........potem była kilkunastoletnia przerwa. Napotkałam w jednym ze sklepów w Elblagu.........juz nie odpusciłam.Kupowałam kilka butelek na raz aby delektowac sie tym cudownym smakiem..........ale dzieki za przepis.Będę sama robiła..........pozdrawiam.

majaki

majaki 2012-02-23

pyszny jest !!!

jolkas

jolkas 2012-02-23

pycha.....

mefiu

mefiu 2012-02-23

mmm ma sie rozumiec ze to procentow nie ma?? :)

goska40

goska40 2012-03-12

DLA MNIE MAŁE Z SOKIEM :))
miłego dnia

tim76

tim76 2012-12-01

Ой! :)
Мы и сами делаем дома летом. У нас продают хлебное сусло. Его добавляешь к воде , еще сухари и немного сахара…. Через день напиток готов.

pabloz

pabloz 2012-12-01

Muszę kiedyś wypróbować ten przepis :)
We Lwowie chyba więcej wypijam kwasu niż piwa...;)

tim76

tim76 2012-12-01

Если много кислоты, то его передержали. На вкус он должен быть ближе к сладкому.
А вообще, квас бывает разный: на меде, свекле и даже хрене.
У нас ,когда-то были японские друзья в гостях и на столе стояла водка и квас. Японцы пили квас и опьянели от этого кваса быстрее, чем могли от водки. Т. к. настоящий квас имеет градус спирта :)

pabloz

pabloz 2012-12-01

A nie mieszali z wódką? Dziwne trochę :)

tim76

tim76 2012-12-01

Пьют они водку :)
И когда я бываю в Японии, то всегда просят привести пару бутылок.
Национальная кухня им очень нравится наша. В последний раз даже пришлось в виде презента отвозить ржаной хлеб и мёд из гречихи. Вот!

tim76

tim76 2012-12-01

В Польше демонизируют водку. Достаточно посмотреть этот ролик :
http://www.youtube.com/watch?v=AheX9Htv6TM

pabloz

pabloz 2012-12-01

Czyli proste jedzenie najlepsze :) A sało nie chcieli?:)
Z tą wódką to jest różnie. Wydaje mi się,że u nas spożycie jest nieco mniejsze,ale wysokoprocentowe trunki są sprzedawane całodobowo.We Lwowie,z tego co widziałem do 22.tylko...

dodaj komentarz

kolejne >