halka 2014-11-16
Gosiu,serdecznie Ci dziękuję za zaproszenie....każdą odległość można pokonać i kto wie,może kiedyś skorzystam.
batroja 2014-11-16
rozsmakowałam się w nich.
krysty 2014-11-17
Owoce figi zawierają witaminy: C, B1, B2, B6, PP, a także prowitaminę A. Są również bogate w składniki mineralne, takie jak: żelazo, wapń, fosfor, magnez. Dzięki dużej zawartości żelaza, figi skutecznie pomagają w walce z anemią. Spośród wszystkich roślin, figi są najbogatsze w wapń – w 100 gramach owoców jest go tyle, co w szklance mleka; jego działanie wzmacnia obecny w owocach fosfor. Nie dziwi więc, że zaleca się je osobom mającym problemy z osteoporozą. Figi dzięki zawartości magnezu redukują stres; co więcej owoce te wzmacniają serce, naczynia wieńcowe, zapobiegają nowotworom – zwłaszcza jelit i piersi. Jeśli masz podwyższony cholesterol, figi pomogą ci obniżyć jego poziom we krwi. Natomiast te gotowane w mleku uśmierzą ból gardła i pomogą zwalczyć kaszel.
Owoce figowca działają wzmacniająco i antybakteryjnie, dlatego zaleca się picie herbatki figowej dla wzmocnienia odporności. Co ciekawe, figi mogą okazać się równie
krysty 2014-11-17
Co ciekawe, figi mogą okazać się również pomocne dla walczących z paleniem papierosów.
stan51 2014-11-18
Bardzo apetycznie, świetnie pokazana!
... chętnie bym zjadł, oczywiście bez maku:-))
rewia1 2014-11-19
Cudownego wieczoru życzę i takiej samej nocy...a jutro udanego i pogodnego dnia ...
slav43 2014-11-24
Bardzo lubie swieże figi.:) A fotka fantastyczna.:)