Gdzie można zjeść przepyszne podkarpackie proziaki? Z kozim serem, wołowiną, buraczkiem, czy tradycyjne proziaki z masłem czosnkowym? Wybierzcie sami swoje smaki i ruszajcie na kulinarne zwiedzanie Podkarpacia.
Proziaki, prozioki, prołzioki, prołozioki to podkarpackie bułeczki o skromnym składzie ingrediencji acz wyjątkowym smaku. Podkarpackie proziaki w 2006 roku dołączyły do oficjalnej listy produktów tradycyjnych. Malutkie przepyszne bułeczki swą nazwę zawdzięczają sodzie, która na Podkarpaciu nazywana jest prozą.https://podkarpackie.travel/pl/gdzie-kupic-i-zjesc-najlepsze-podkarpackie-proziaki ...6. Kuchnia podkarpacka
Wyobraź sobie gołąbki nadziewane farszem z tartych ziemniaków, opiekane w piekarniku i podane z cebulką lub ciasto naleśnikowe wymieszane z kiszoną kapustą, usmażone w kształcie placków i podane ze śmietaną. Czyż na samą myśl nie leci ślinka? Sanok to jedno z miejsc, gdzie należy skosztować kuchni podkarpackiej łączącej wiele kultur. Mieszanka smaków Łemków, Rusinów, Podgórzan, Lasowiaków oraz wielu innych grup stworzyła kuchnię pełną niezwykłych wrażeń kulinarnych. Będąc w Sanoku, koniecznie trzeba spróbować takich dań, jak proziaki, zalewajka, stolniki, hreczanymi czy fuczki.
(komentarze wyłączone)