Paluchy drożdżowe

Paluchy drożdżowe

Świetna przekąska idealna do chrupania.

500g.mąki pszennej, 3dag.drożdzy,200ml.jogurtu naturalnego, 100ml.letniej wody, 1łyzka cukru, 2łyzki oleju, płaska łyżeczka soli, 2jajka(1 jajo dajemy do ciasta a drugie będzie do smarowania bułeczek)
Z drożdży, cukru, wody i 2łyzek mąki robiły rozczyn. Zostawiamy do podrośnięcia. Pozostałe składniki wsypujemy do miski. Dodajemy rozczyn i dobrze wyrabiamy.Jesli się okaże że ciasto będzie zbyt gęste to dajcie jeszcze odrobinę jogurtu. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia obietosci ciasta na jakąś godzinkę. Formujemy bułki, układamy na blaszcze do pieczenia i przykrywamy ściereczka, ja zostawiam je tak jeszcze z 15min.smarujemy roztrzepanym jajkiem lub mlekiem i posypujemy makiem, sezamem. Pieczemy 15min-20min,190st.

adam24l

adam24l 2020-04-07

oooooo brzmi ciekawie.
Miłego wtorku i środy.

ewci1

ewci1 2020-04-07

Wyglądają pysznie :)

aam57

aam57 2020-04-07

Łał...............coś dla mnie ;)

choco13

choco13 2020-04-07

Niedlugo ja bede do schrupania, czuje jak rosne wszez hihi Twoje wypieki wspaniale jak zawsze :)

yanisia

yanisia 2020-04-07

Cudowne:) smakowite że ślina leci:) ale poproszę o przepisik:)
Dobrego dnia:)

andrej5

andrej5 2020-04-07

pozdrawiam Milenko i życze smacznego ,pieknie Wyglądają

ualinki

ualinki 2020-04-10

Alleluja ..spokojnych i zdrowych Świąt ...od Alinki ...

dodaj komentarz

kolejne >