Świetna przekąska idealna do chrupania.
500g.mąki pszennej, 3dag.drożdzy,200ml.jogurtu naturalnego, 100ml.letniej wody, 1łyzka cukru, 2łyzki oleju, płaska łyżeczka soli, 2jajka(1 jajo dajemy do ciasta a drugie będzie do smarowania bułeczek)
Z drożdży, cukru, wody i 2łyzek mąki robiły rozczyn. Zostawiamy do podrośnięcia. Pozostałe składniki wsypujemy do miski. Dodajemy rozczyn i dobrze wyrabiamy.Jesli się okaże że ciasto będzie zbyt gęste to dajcie jeszcze odrobinę jogurtu. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia obietosci ciasta na jakąś godzinkę. Formujemy bułki, układamy na blaszcze do pieczenia i przykrywamy ściereczka, ja zostawiam je tak jeszcze z 15min.smarujemy roztrzepanym jajkiem lub mlekiem i posypujemy makiem, sezamem. Pieczemy 15min-20min,190st.
choco13 2020-04-07
Niedlugo ja bede do schrupania, czuje jak rosne wszez hihi Twoje wypieki wspaniale jak zawsze :)