** Ogórki z przecierem**

** Ogórki z przecierem**

3 kg ogórków
½ kg cebuli
½ kg marchewki
1 szklanka cukru
3/4szkl.octu
200g przecieru pomidorowego
pieprz mielony
ok. 8 dag soli
150 ml oleju

Wyszorowane ogórki i obraną cebulę pokroić w grube plastry, posypać solą i odstawić na ok. 2 godziny. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do odciśniętych z solanki warzyw dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Podana ilość starcza na ok. 7 słoików 0.5 l. Pasteryzować 10 minut (od momentu zagotowania się).

*Aby zabezpieczyć przetwory przed fermentacją można składniki po wymieszaniu zagotować w garnku i przełożyć do wyparzonych słoików i dopiero wówczas zapasteryzować.(ja tak robię)

stasia8

stasia8 2011-07-03

W takiej wersji jeszcze nie robiłam a wyglądają smacznie...jest przepis więc muszę koniecznie je wypróbować....

bea01

bea01 2011-07-03

Muszą być pyszne... dziękuję za przepis:)

rades

rades 2011-07-03

pyszne są potwierdzam,miłego wieczorku

umila

umila 2011-07-04

na pewno smaczne :)z przecierem tez jeszcze nie robiłam:)

beatula

beatula 2011-07-09

Brzmi ciekawie! Postaram się wypróbować :-), pozdrawiam!

dodaj komentarz

kolejne >