3 kg ogórków
½ kg cebuli
½ kg marchewki
1 szklanka cukru
3/4szkl.octu
200g przecieru pomidorowego
pieprz mielony
ok. 8 dag soli
150 ml oleju
Wyszorowane ogórki i obraną cebulę pokroić w grube plastry, posypać solą i odstawić na ok. 2 godziny. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do odciśniętych z solanki warzyw dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Podana ilość starcza na ok. 7 słoików 0.5 l. Pasteryzować 10 minut (od momentu zagotowania się).
*Aby zabezpieczyć przetwory przed fermentacją można składniki po wymieszaniu zagotować w garnku i przełożyć do wyparzonych słoików i dopiero wówczas zapasteryzować.(ja tak robię)
stasia8 2011-07-03
W takiej wersji jeszcze nie robiłam a wyglądają smacznie...jest przepis więc muszę koniecznie je wypróbować....
bea01 2011-07-03
Muszą być pyszne... dziękuję za przepis:)