Obiecałem Wam ten obraz pod poprzednim zdjęciem.

Obiecałem Wam ten obraz pod poprzednim zdjęciem.

W Poznaniu, w dużych sieciach handlowych pojawiły się wykonywane masowo i wypiekane w tamtejszych piecach rogale "marcinopodobne".
Podobne jedynie ceną 39 zł za 1 kg.
I ta cena , (a to taniej o 9-11zł niż w cukierni z certyfikatem) przyciąga tradycyjnego , chociaż w większości napływowego klienta , byleby tylko złapać tradycyjnego "smaka".

Wczoraj skosztowałem kupionego przez znajomą osobę jednego rogala z "autocukierni" Auchan.

Ta niby masa , to zaledwie 1/4 oczekiwanego wypełnienia, zamiast 100%, i to masa z kaszy manny wymieszanej z makiem.
Białym.
Smak ohydny .
Jak wygląda taka podróbka , pokazuję Wam po odłamaniu części rogala.

Wolę zapłacić drożej, w jednej z tylko 91 cukierni w Wielkopolsce, która posiada i wystawia publicznie odpowiedni certyfikat, pozwalający na wypiek rogali zgodnie z recepturą.

Tam się zawsze wraca.
Jako przykładowy skład masy makowej na około 20 rogali -składa się on z :

500 g białego maku
500 g cukru
200 g okruchów biszkoptowych
250 g jajek (4 jajka)
85 g prawdziwego masła
85 g rodzynek
100 g migdałów
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej - (do 40 g)
pół łyżeczki naturalnego ekstraktu migdałowego.

Składniki na lukier i posypkę to jeszcze dodatkowe :

200 g cukru pudru
4,5 łyżki gorącej wody
100 g siekanych orzechów lub migdałów.

Oczywiście wszystko na cieście półfrancuskim.

Przepis "przybliżony", bo by mieć wszystkie potrzebne składniki- trzeba najpierw terminować u cukiernika, z certyfikatem.
Tu nie widzę nawet połowy tych składników.
Jeden rogal, to około 540 kcal, ale taki 25 dag to już 1200 kcal.

Copyright 4448 @ maska33

awangar

awangar 2023-11-11

Nawet ta posypka wygląda inaczej, za mało orzechów jak dla mnie.
W 'moim'' po przekrojeniu widać każdą warstwę, tu misz masz- dla 'zmylenia przeciwnika'...:))

basia04

basia04 2023-11-11

:)

halb09

halb09 2023-11-11

Wiem o czym piszesz, bo próbowałam "prawdziwych" będąc w Poznaniu w czerwcu:)

asiao

asiao 2023-11-11

Ile jest rogala w rogalu, i jaki jest jedyny słuszny :)))

vezel

vezel 2023-11-11

Udanego wieczoru i miłej niedzieli, pozdrawiam...super :)

aam57

aam57 2023-11-11

Witam i pozdrawiam
Ja dostałem z Poznania z certyfikatem.
8 szt, ładnie zapakowanych, podzieliłem się z sąsiadami
Sam bym tyle nie zjadł ;)

maska33

maska33 2023-11-11

Król jest tylko jeden!
;-))

mpmp13

mpmp13 2023-11-12

Widziałam cenę 7 zł za sztukę . Te same w piątek miały cenę 4 zł .

maska33

maska33 2023-11-12

W warszawskiej cukierni "Słodki Słony" Magdy Gessler rogal wypełniony słodką masą z białego maku i bakalii kosztował tylko 29 zł za sztukę.
Zatem chcąc kupić dosłownie po jednym rogalu dla każdego z czteroosobowej rodziny, trzeba było dla "smaka" wydać tylko 116 zł.

Ale to warszawka Marto..

kedil

kedil 2023-11-12

Pewnie zastrzeżenie nazwy " Rogale świętomarcińskie " napotyka jakieś przeszkody , ale rozwiązała by problem bryi grysikowo makowej.

Wcześniej podobnie wyglądała sprawa z oscypkiem / ". Wyrabiać go mogą tylko Bacowie z odpowiednim certyfikatem – na Podhalu jest ich zaledwie kilkudziesięciu. "/.
Oscypki z certyfikatem dostępne są jedynie w okresie od maja do września,/ a sprzedawane do października/ kiedy to trwa letni wypas owiec na halach.
Oscypek powinien ważyć od 60 do 80 dag i mierzyć od 17 do 23 cm.

Rada praktyczna . Prawdziwy oscypek podczas krojenia zawsz będzie się kruszył / nie ukroisz całego plasterka / a wynika to z proporcji ; 60% to mleko owiec, natomiast 40% stanowi mleko krowie.

Sorry że przy ciastku o serze , ale komuś wiedza może się przydać .

maska33

maska33 2023-11-12

Bo "wolność" gospodarcza Kolego uczyniła także smakowe "cuda".

dodaj komentarz

kolejne >