Mój swojski " belle" de żur. Dziś z białą kiełbasą i grzybami.

Mój swojski " belle" de żur. Dziś z białą kiełbasą i grzybami.

Żur należy do najstarszych potraw przygotowywanych w naszym kraju.

Jego nazwa wywodzi się ponoć od niemieckiego słowa „sauer” oznaczającego kwaśny, ukiszony, zakwaszony.

Określenie to przyjęło się na całych ziemiach polskich około XV wieku.

Słowem żur określano wtedy potrawy z zakwaszonej mąki.

Mnie zawsze (pewnie to głupie i nieuprawnione skojarzenie-ale czasem tak mam) tenże "żur" kojarzy się z klasyką kina francuskiego z Catherine Deneuve w roli głównej, w filmie pt "Piękność dnia".

https://youtu.be/bBAk60hfk1M

Co po francusku brzmi.... "Belle de jour".

Się narobiło he,he..

Internet zalała fala komentarzy dotyczących odkłamania zaprzeczeń dobiegających z prominentnych ust rządowych dotyczących udowodnienia faktu korzystania przez CBA w celu podglądania ,podsłuchiwania m.in pani prokurator, szefa sztabu wyborczego partii opozycyjnej przed ostatnimi wyborami oraz adwokata z urządzenia zwanego Pegasus produkcji izraelskiej.

Cytuję najzabawniejsze:

1) Należy docenić,że ta władza słucha ludzi.
2) Zanudzić przypisanego sobie agenta poprzez odczytywanie przemówień Mateuszka .
3) Korzystać z telefonu tylko w weekendy.Pegasus to wynalazek izraelski ,w szabas więc nie pracuje.
4) Rozmawiać tylko szyfrem ośmiogwiazdkowym. (he he he - to "he,he,he" to ode mnie komentarz)
5) Mówić jak prezydent po angielsku (Thysis,yyy,Thysis,yyy,Thysis,yyy,Thysis,yyy,Thysis).
6) Nie mieć nic do ukrycia,(jak opisana przeze mnie Olga Semeniuk)
7) Mówić z sensem. Władza nie zrozumie a tym bardziej-agent..

Copyright 2580 @ maska33

hania19

hania19 2022-01-15

Ale rarytasy - serwujesz
Pozdrawiam Serdecznie

kazia53

kazia53 2022-01-15

Wygląda bardzo apetycznie :-) smacznego :-)

asiao

asiao 2022-01-15

Językoznawcy wiedzą swoje, ale jakoś niezbyt mnie przekonują. Myślę, że ta potrawa jest dużo starsza, niż XV w. U nas na Śląsku mówi się żur nie tylko na tę zupę, ale w szerszym pojęciu na każdą gęstą ciecz, np zamuloną wodę - "to jest żur", "taki żur". A że mamy dużo słów żywcem ze staropolszczyzny, to raczej widziałabym rodzime pochodzenie.

aam57

aam57 2022-01-15

Lubię ;)

maska33

maska33 2022-01-15

Żur jako potrawa regionalna o wiele wcześniej pojawiła się po raz pierwszy w piśmiennictwie na.... Śląsku.

Ja zaś podkreśliłem, że XV wiek dotyczy wszystkich ziem polskich.
Żur warzono wtedy już i na Kaszubach, na Podlasiu i Mazowszu i regionie Karpat.

styna48

styna48 2022-01-15

Ileż się można dowiedzieć a białą bardzo lubię , zup prawie nie jadam..

awangar

awangar 2022-01-15

Bardzo lubię.
Uśmiałam się z tych 'komentarzy'....wszystkie punkty dobre:))

halka

halka 2022-01-15

Dogadzasz sobie…taki żur u mnie tylko na Wielkanoc a to z uwagi na brak białej kiełbasy; ona pojawia się jedynie w Polskim sklepie i tylko w tym okresie.

dodaj komentarz

kolejne >