GRZYBY PROWENALSKIE NA PATELNIĘ Z WARZYWAMI

GRZYBY PROWENALSKIE NA PATELNIĘ Z WARZYWAMI

Jeśli nie masz pod ręką pesto, zastąp je oliwą z oliwek, odrobiną czosnku i ziołami prowansalskimi.

SKŁADNIKI
2 szklanki świeżych grzybów do wyboru
1 czerwona papryka
2 szklanki zielonej/żółtej fasoli
1 cukinia lub średniej wielkości kabaczek
1 łyżka sproszkowanej strzały
4 łyżki oleju kokosowego lub tłuszczu z kaczki
Sól i pieprz
¾ szklanka wywaru z kurczaka lub wody
4 łyżki pesto

METODA
Pieczarki połówki lub ćwiartki, w zależności od ich wielkości.

Opróżnij paprykę i pokrój w ½-calowe plastry.

Fasolkę szparagową pokroić w 2 calowe sekcje.

Cukinię pokroić w zapałki.

Wymieszaj proszek maranta w ¼ szklanki wody.

Podgrzej patelnię żeliwną lub wok na średnim poziomie. Dodaj olej, gdy patelnia jest gorąca. Dodaj pieczarki na patelnię i smaż przez 1½ minuty, aż zaczną się barwić.

Dodaj inne warzywa. Sól i pieprz. Smaż jeszcze 2-3 minuty. Jeśli patelnia wyschnie podczas gotowania,
dodaj kilka łyżek wody lub białego wina, aby uzyskać parę.

Dodaj bulion i gotuj jeszcze 2 minuty, od czasu do czasu mieszając.

Zdejmij patelnię z ognia. Dobrze wymieszaj mieszankę wody i skrobi, wlej ją na patelnię i wymieszaj. Dodaj pesto, wróć do ognia, cały czas mieszaj, aż sok zgęstnieje, a warzywa będą błyszczeć. Natychmiast wylej na duży talerz, aby zatrzymać gotowanie.