SZPINAKOWY ŁOSOŚ PIECZONY W CIEŚCIE FRANCUSKIM

SZPINAKOWY ŁOSOŚ PIECZONY W CIEŚCIE FRANCUSKIM

Uwielbiam rybę w cieście francuskim. Tak podana, pięknie wygląda, pysznie smakuje i z pewnością zachwyci naszych gości.

SKŁADNIKI :
1 opakowanie ciasta francuskiego
150 g łososia z puszki, w sosie własnym Graal
100 g mrożonego szpinaku
200 g twarogu
2 ząbki czosnku
1/4 białej części pora
1 łyżka masła
sól, pieprz do smaku
1 jajko do posmarowania ciasta
PRZYGOTOWANIE :
Szpinak rozmrażamy, przekładamy do garnka, dodajemy zmiażdżony czosnek i podsmażamy aż płyny odparują. Kiedy szpinak jest już dość gęsty, zakręcamy gaz, dodajemy twaróg oraz przyprawy i dokładnie mieszamy.
Por kroimy w talarki i podpiekamy na maśle aż zmięknie.
Ciasto francuskie rozwijamy, na środek kładziemy porcję szpinaku, na to układamy odsączonego łososia i por.
Ciasto nacinamy po bokach, na paski, zaplatamy warkocz formując kształt ryby.
Z reszty ciasta robimy płetwy.
Całość smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 *C, przez około 20-25 minut.
Po ostygnięciu kroimy łososia na porcje i podajemy. Smacznego.