Karkówka z warzywami (po flisacku)

Karkówka z warzywami (po flisacku)

Składniki:
1kg karkówki
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
3 łyżki musztardy miodowej
5 ziemniaków
2 marchewki
2 cebule
1 czerwona papryka
1/2 zielonej papryki
200g boczku wędzonego
1 szklanka bulionu
olej do smażenia
mąka do obtoczenia
sól
Przygotowanie:
1. Karkówkę umyć, osuszyć. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Mięso natrzeć czosnkiem, majerankiem i musztardą. Włożyć do naczynia, przykryć folią i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
2. Następnie mięso pokroić w centymetrowe plastry, obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju z obu stron.
3. Podsmażoną karkówkę przełożyć do naczynia żaroodpornego. Marchew i ziemniaki obrać, pokroić w plastry, przełożyć do mięsa. Cebulę obrać, pokroić w piórka, też dodać do mięsa. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę lub w paski i przełożyć do naczynia z mięsem. Boczek pokroić w cienkie paski, ułożyć na wierzchu warzyw. Całość posolić i zalać bulionem.
4. Naczynie przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na około 1,5 godziny. Po tym czasie naczynie odkryć i zrumienić z wierzchu. Można sprawdzić, czy warzywa są miękkie, jeżeli nie to przykryć i poddusić.