Smażona pierś z kaczki z sosem musztardowym

Smażona pierś z kaczki z sosem musztardowym

Składniki
2 piersi z kaczki, średniej wielkości
sól
pieprz
Sos musztardowy
200 ml śmietany 30%
1 kieliszek koniaku
2–3 łyżki musztardy z gorczycą
pieprz, opcjonalnie
sól, opcjonalnie
Przygotowanie
Piersi z kaczki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Skórę nacinamy do samego mięsa, ale nie naruszamy go (patrz zdjęcie). Delikatnie solimy i pieprzymy mięso, następnie wcieramy przyprawy w skórę kaczki.
Pierwszy sposób. Patelnię rozgrzewamy i wkładamy kaczkę skórą do dołu, zostawiamy ją, po chwili tłuszcz zacznie się wytapiać. Smażymy ją ok. 7 minut i przekręcamy na drugą stronę, smażymy koleje 6 minut. Zdejmujemy z patelni i przekładamy na deskę, aby piersi z kaczki odpoczęły przed pokrojeniem. Taki czas smażenia daje nam raczej wysmażoną pierś, ale ciągle soczystą. Jeśli chcecie mniej wysmażoną skracamy czas smażenia po ok. 1–2 minuty.
Drugi sposób. Przyprawione piersi smażymy po 3 minuty z każdej strony, następnie wkładamy mięso z patelnią, do nagrzanego piekarnika do 180ºC i pieczemy 10 minut. Kaczka wyjdzie lekko różowa w środku. Gdy mięso odpocznie kilka minut, kroimy pierś w plastry i podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja podałam ze smażonymi ziemniakami i marchewką oraz sosem musztardowym.
Sos. Śmietanę wlewamy do małego rondelka, podgrzewamy, a gdy zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i powoli redukujemy. Gdy śmietanka zrobi się gęsta dodajemy koniak i musztardę (do smaku). Chwilę podgrzewamy, doprawiamy ewentualnie jeszcze solą i pieprzem, odstawiamy do ostygnięcia. Smacznego!