Kaczka z imbirem

Kaczka z imbirem

Składniki

Porcja dla: 6-8 osób
1 1/2 kg młoda kaczka
100 g porów
1 łyżeczka maki ziemniaczanej
2 plastry ananasa
1 łyżeczka soli
1/4 litr wytrawnego białego wina
5 łyżek stołowych soku ananasowego z puszki
4 łyżki sosu sojowego
3 łyżki oleju
1 łyżeczka Papryka ostra w torebce
1 łyżeczka Chili w torebce

Sposób przygotowania

Kaczkę umyć w zimnej wodzie, podzielić na 8 jednakowych porcji, osuszyć i natrzeć solą.
Plastry ananasa pokroić na kawałki i dodać razem z utartym imbirem do sosu.
Porcje kaczki zagrzać w sosie.
Podawać kaczkę z ryżem.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju.
Zrumienić na nim kawałki kaczki i odstawić w ciepłe miejsce.
Pory dokładnie oczyścić, umyć i pokroić w cienkie plasterki.
Imbir obrać, przekroić na pół; połowę imbiru pokroić w słupki, resztę zetrzeć.
Pory i słupki imbiru zeszklić na pozostałym oleju.
Dodać wino, sos sojowy i chilli, gotować 5 minut na małym ogniu.
Porcje kaczki dodać do sosu dusić pod przykryciem przez 10 minut.
Sos przetrzeć przez sito i zagęścić mąką ziemniaczaną rozmieszaną w soku ananasowym, jeszcze raz zagotować.