Kurczak po kaukasku

Kurczak po kaukasku

Składniki

Porcja dla: 4-5 osób
1 kurczak (ok. 1,5 kg)
1 mały seler
1/2 szklanki ryżu
1 łyżka soli
2 cebule
150 g ogórków
marynowany ogórek
1 marchewka
4 łyżki oleju
4 łyżki kwaśnej śmietany
2 Liście laurowe w torebce
Pieprz czarny mielony w sloiczku

Sposób przygotowania

Kurczaka podzielić na części.
Warzywa pokroić w drobną kostkę.
W dużym garnku rozgrzać olej, obsmażyć na nim kawałki kurczaka.
Dodać warzywa i mieszając, smażyć razem z mięsem ok.10 min.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180° C.
Do garnka z kurczakiem dodać sól, pieprz i liście, dolać 1 litr wody i wsypać umyty ryż.
Do garnka z kurczakiem dodać sól, pieprz i liście, dolać 1 litr wody i wsypać umyty ryż.
Ogórek marynowany drobno pokroić i przed podaniem dodać razem z kwaśną śmietaną do potrawy