Kaczka z owocami

Kaczka z owocami

Składniki

Porcja dla: 4-5 osób
4 filety z piersi kaczki pokrojone w cienkie paski
4 łodygi/ laski selera naciowego pokrojone w kostkę
100 g przepołowionych owoców lychees
2 łyżki sosu hoisin
100 g melona pokrojonego w kostkę
2 łyżki sosu sojowego
2 plastry ananasa pokrojone w kostkę
200 ml rosołu drobiowego
sól
2 łyżki przecieru pomidorowego
olej sezamowy
1/2 łyżeczki Przyprawa chińska 5 smaków w torebce
1 łyżka Ocet winny z białego wina o stężeniu 6%
Pieprz czarny mielony w sloiczku

Sposób przygotowania

Kaczkę oprószyć przyprawami, polać sosem sojowym i 2 łyżkami oleju sezamowego.
Marynować 2 godz.
Na patelni rozgrzać olej sezamowy i smażyć mięso, stale mieszając, przez ok. 5minut.
Wyjąć i odstawić w ciepłe miejsce.
Na ten sam olej włożyć seler i smażyć, stale mieszając przez ok. 2 minuty.
Następnie dodać owoce i wszystko razem smażyć ok. 2 minuty.
Dodać mięso, pozostałe składniki i całość zagotować.
Podawać z makaronem sojowym.