Kurczak po prowansalsku z papryką i oliwkami

Kurczak po prowansalsku z papryką i oliwkami

Składniki

Porcja dla: 6 osób
6 udek kurczaka
3 pomidory
3 łyżki czarnych oliwek
3 cebule
3 papryki
3 łyżki oliwy
1|5 szklanki wytrawnego wina białego
sól
1 łyżka Zioła prowansalskie w torebce
Pieprz czarny mielony w sloiczku

Sposób przygotowania

Pomidory obrać ze skórki i pokroić w ósemki.
Papryki pociąć w paseczki.
Udka podsmażyć na oliwie, wrzucić cebule pokrojone w plasterki i zmiażdżony czosnek.
Dodać zioła prowansalskie, sól, pieprz, wino i dusić przez 15 minut.
Po wrzuceniu pomidorów, papryki i oliwek dusić jeszcze 20-30 minut.
Udka polane sosem podawać z ryżem