Pałki kurczaka z kolorowymi warzywami

Pałki kurczaka z kolorowymi warzywami

Składniki

Porcja dla: 4 osób
8 pałek kurczak
2 łyżki mąki
250 g małych cebulek
250 g fasolki szparagowej
4 średnie ziemniaki
250 g marchewki (najlepsze są malutkie długości ok. 3-4 cm)
sól
2 łyżki cukru
200 ml bulionu drobiowego
1 łyżka Czosnek granulowany w sloiku
1 łyżka Papryka slodka w sloiku
1 łyżka Zioła do drobiu
2 szczypta Pieprz czarny mielony w sloiczku

Sposób przygotowania

Cebulkę pokroić na połówki, ziemniaki w ćwiartki, fasolkę na kawałki długości ok. 3 cm.
Marchewki, jeśli są małe, zostawić w całości, jeśli duże, pokroić w plastry.
Kurczaki posypać solą, pieprzem, natrzeć papryką i oprószyć mąką.
Obsmażyć ze wszystkich stron na oleju. Na tłuszczu ze smażenia mięsa lekko skarmelizować cukier.
Dodać cebulkę, marchew i fasolkę. Podsmażać ok. 5 minut, stale mieszając.
Warzywa i ziemniaki przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać czosnkiem, ułożyć na nich pałki kurczaków, wlać bulion.
Kurczaki piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do temp.180°C ok. 40-45 minut. 15 minut przed końcem pieczenia odkryć. Podawać w formie.