Kurczak aksamitny

Kurczak aksamitny

Składniki

kurczak (ok 1,5 kg)
900 ml bulionu z kurczaka
szklanka sosu sojowego jasnego
szklanka sosu sojowego ciemnego
szklanka wina ryżowego
1/4 szklanki brązowego cukru
pęczek szczypiorku z dymkami
kawałek świeżego imbiru
cienko obrana skórka z pomarańczy
łyżka soli
2 goździki
2 gwiazdki anyżu
papryczka chilli (suszona)
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu (ziarnistego)

Przygotowanie

Kurczaka dokładnie umyłem od środka i na zewnątrz , delikatnie osuszyłem papierowym ręcznikiem.
Składniki połączyłem w dużym rondlu , zagotowałem , stale mieszając . Włożyłem kurczaka do rondla piersią do dołu. , zmniejszyłem ogień , tak aby zalewa lekko „mrugała”.
Kurczak nie musi być całkowicie pokryty zalewą. Gotowałem pod przykryciem około 15 minut . Zdjąłem rondel z ognia , pozostawiłem kurczak w zalewie około 30 minut ( cały czas pod pokrywką ) .
Po tym czasie odwróciłem kurczaka , znowu przykryłem i pozostawiłem na kolejne 15 minut. Już nie gotowałem. Wyjąłem kurczaka z rondla , zalewę pozostawiłem. Kurczaka pokroiłem na nieduże porcje . Skropiłem częścią zalewy , w której kurczak się gotował.
Pozostałą zalewę przecedziłem przez gęste sito , podałem jako sos do mięsa.
Tego kurczak można podawać również na zimno.