czosnkowy kurczak

czosnkowy kurczak

Składniki

Kurczak 8 kawałków
Masło 1/2 kostki
Czosnek 4 całe główki
Tymianek klika gałązek świeżego
liść laurowy 3szt
Sól
Pieprz
Wino białe wytrawne 1kieliszek

Przygotowanie

Mięso ułożyć w brytfance.
Masło stopić i polać nim mięso.
Oprószyć solą i pieprzem.
Czosnku nie obierać tylko rozdzielić ząbki od siebie, delikatnie rozgnieść nożem i posypać mięso.
Włożyć liście laurowe, gałązki świeżego tymianku i wlać wino.
Piec w temperaturze 180 stopni najpierw 50 min pod przykryciem (folia aluminiowa) potem jeszcze 15 min bez przykrycia żeby zrumienić mięso.
Po upieczeniu wybrać czosnek i usunąć łupinki. Czosnek połączyć z sosem powstałym podczas pieczenia i zmiksować. Powstałym sosem polać mięso.
Smacznego :)