Kurczak Yassa

Kurczak Yassa

Składniki

kurczak, 1 sredni
cebula, 1.5 kg
zielone oliwki, 1 garsc
olej, 2 lyzki
zielona papryka, 1 szt
marchewka, 3 szt
na marynate:
musztarda (typu dijon), 3 lyzki
natka pietruszki (bardzo drobno posiekana), 1 peczek
sok z 2 duzych cytryn
maggi, ok. 2 lyzek (wg uznania)
posiekany czosnek, 4 zabki
swiezo mielony pieprz
sol

Przygotowanie

Kurczaka podzielic na 4-6 kawalkow i zamarynowac na przynajmniej 2 godziny, a najlepiej na noc. Po zamarynowaniu obsmazyc kurczakana rumiano na glebokiej patelni dodjac cala marynate. Kurczaka odlozyc i na tej samej patelni podzmazyc cebule pokrojona w piorka, papryke w slupki i marchewke w plasterki przez ok 10 min do nabrania lekko zrumienionego koloru, po czym dodac ok 2 szkl wody lub bulionu i wczesniej podsmazonego kurczaka, dusic pod przykryciem ok 20 min, dodac oliwki i dusic jeszcze 10 min. W razie potrzeby oprawic sola, pieprzem i maggi.