Kurczak spod Marengo

Kurczak spod Marengo

Składniki

kurczak pokrojony na kawałki
500 g pomidorów malinowych
2 ząbki czosnku
6 szalotek
cebula
100 ml półwytrawnego białego wina
4 łyżki oliwy z oliwek
kostka rosołu z kury ( bulion z kury )
łyżka mąki
pęczek natki pietruszki
sól ,pieprz
200 g pieczarek
łyżka masła

Przygotowanie

Oliwę rozgrzałem i podsmażyłem kawałki kurczaka na złoty kolor ( te kawałki kurczaka , które się dały potraktowałem po węgiersku ) , wyjąłem i wstawiłem do piekarnika lekko nagrzanego aby podtrzymać temperaturę. Na tej samej oliwie podsmażyłem pokrojony czosnek , szalotki i cebulę . Posypałem mąką , energicznie mieszałem. Dodałem wino , obrane ze skórki pomidory pokrojone na cząstki niezbyt małe , kostkę rosołową rozpuszczoną w pół szklanki gorącej wody , Doprawiłem solą i pieprzem , dodałem posiekaną pietruszkę , wymieszałem.
Włożyłem kawałki kurczaka i dusiłem na wolnym ogniu ok. godziny.
Umyte pieczarki podsmażyłem na maśle ( małe mogą być w całości , większe pokroiłem na duże kawałki ) i wrzuciłem do kurczaka . Gotowałem jeszcze ok. 10 minut.
Na oliwie z masłem usmażyłem grzanki z bagietki francuskiej i podałem z kurczakiem .

anad60

anad60 2017-04-12

Pyszna Galeria i chwała Ci za to że podajesz przepisy *;*
Serdeczne DZIĘKUJĘ :)

dodaj komentarz

kolejne >