Wielkanocne jajka z galaretą i kurczakiem

Wielkanocne jajka z galaretą i kurczakiem

Składniki

3-4 podudzia z kurczaka
1-2 marchewki
mała pietruszka
bardzo mały seler
cebula
3 liście laurowe - 5-6 zieli angielskich - 5-6 ziarenek pieprzu
sól - 10-12 jajek - 5 łyżek kukurydzy - ½ czerwonej papryki
½ żółtej papryki - 5 łyżek groszku konserwowego - 1-2 szt. gałązek kopru
3 łyżki żelatyny natka pietruszki

Przygotowanie

Gotujemy bulion: do garnka z wodą wkładam kurczaka, marchewkę, pietruszkę, selera, liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu i cebulę, gotuje wywar ok. 40 minut, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania przyprawiam go solą.
Następnie w kostkę kroję ugotowaną w wywarze marchewkę, kurczaka na mniejsze kawałki, a czerwoną i żółtą paprykę w małą kostkę.

Wywar przecedzam przez sitko wyłożone ręcznikiem papierowym, chcę aby był klarowny. Do przecedzonego i jeszcze gorącego wywaru dodaję żelatynę, dokładnie ją rozpuszczam i zostawiam do przestudzenia.

Teraz robię „foremki” na galaretki, w skorupce jajka robię nieduży otwór z szerszej strony jajka, zawartość przelewam do osobnej miseczki .

Puste skorupki jajek sparzam wrzątkiem i na zewnątrz i w środku, małą łyżeczką wyjmuję ze skorupki błonkę , która się ścięła.