Biała kiełbasa z pieca w piwno-musztardowym sosie

Biała kiełbasa z pieca w piwno-musztardowym sosie

Składniki

1kg białej surowej kiełbasy
0,5 kg cebuli
2 marchewki
5 liści laurowych
10 ziaren jałowca
2 łyżki musztardy francuskiej
2 łyżki miodu
1 butelka jasnego piwa
olej do posmarowania formy

Przygotowanie

Cebulę pokroić w grube piórka, marchew w słupki.
Naczynie żaroodporne posmarować olejem, wyłożyć cebulę, marchewkę, jałowiec, ułożyć kiełbasę i każdą nakłuć wykałaczką w kilku miejscach (żeby nie popękała).
Musztardę wymieszać z miodem, posmarować kiełbasę po wierzchu, między pętka włożyć liście laurowe, zalać piwem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać 40 minut w temp. 180stC.
Podawać na gorąco z chrzanem, ziemniaczkami albo pajdą wiejskiego żytniego chleba.
Smacznego!