Świąteczny bigos

Świąteczny bigos

Składniki:
1 kg mięsa wieprzowego
1 kg mięsa wołowego
1 kg boczku
bulion na wędzonym boczku
2 kg kiszonej kapusty
1 główka słodkiej kapusty
150 g koncentratu pomidorowego
10 g suszonych grzybów
20 g suszonych śliwek
2 łyżki majeranku
5 szt. czarnego pieprzu
5 szt. ziela angielskiego
5 szt. liścia laurowego

Sposób przygotowania:
Mięso pokroić w kostkę. Kiszoną kapustę przepłukać zimną wodą, słodką kapustę poszatkować. Wszystkie składniki układać w wysokim garnku, układając na przemian mięso, kapustę, śliwki, grzyby i przyprawy. Całość gotować około 5 godzin (mieszałam co 1,5 godziny). Na koniec doprawić bulionem na wędzonym boczku i koncentratem pomidorowym. Bigos najlepiej smakuje odgrzewany przez kilka dni. Przepis pochodzi ze strony przepisy.pl. Smacznego.