Carbonara

Carbonara

Składniki:
150- 200 g boczku pancetta
1 cebula
50 ml białego wina
czarny pieprz lub kolorowy
gałka muszkatołowa
1 ząbek czosnku
4 żółtka
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
200 g makaronu spaghetti
30 g tartego parmezanu

Sposób przygotowania:
Żółtka wbić do głębokiej miski i roztrzepać widelcem, dodać gałkę muszkatołową, natkę pietruszki i połowę tartego parmezanu. Boczek pokroić i usmażyć. Po 3 minutach zlać z patelni tłuszcz z boczku i dodać drobno posiekaną cebulę. Po 2 minutach dolać białe wino, po kolejnej minucie dodać drobno pocięty czosnek. Trzymając patelnię na małym ogniu, dodać makaron i wymieszać. Tak przygotowany makaron wrzucić do miski z masą jajeczną i dokładnie wymieszać. Żółtka nie mogą całkowicie ściąć, mają utworzyć kremowy sos. Podawać posypując serem i świeżo zmielonym pieprzem.Smacznego.