Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Składniki:
500 g fasoli "Piękny Jaś"
250 g wędzonego boczku
300 g kiełbasy
1 łyżeczka cukru
1 liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
3 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, świeżo mielony pieprz
1-2 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
1 łyżka smalcu lub masła
1 łyżka mąki

Sposób przygotowania:
Fasolkę zalać wodą i odstawić na całą noc. Na drugi dzień odlać wodę, w której fasola się moczyła, zalać świeżą wodą i gotować do miękkości razem z liściem laurowym, zielem angielskim, pokrojonym boczkiem i kiełbasą. Gdy fasola będzie zupełnie miękka przypraw ja do smaku cukrem, solą pieprzem i majerankiem i dodaj koncentrat pomidorowy. Na patelni zasmaż mąkę na smalcu lub maśle, dodaj do fasolki oraz przypraw roztartym czosnkiem. Smacznego.