Curry - właściwości i zastosowanie przyprawy

Curry - właściwości i zastosowanie przyprawy

Charakterystyczna żółta przyprawa curry jest dziś dostępna w każdym polskim sklepie. To między innymi dzięki niej możemy przygotować we własnej kuchni różne orientalne frykasy. Wiele osób nie zdaje sobie jednak sprawy z tego, ile tajemnic kryje ta aromatyczna przyprawa. Sama jej nazwa odnosi się do co najmniej kilku pojęć, co często doprowadza do licznych niejasności. Co zatem warto wiedzieć o curry?
Mieszanka curry oczywiście najlepiej sprawdza się do przygotowania różnych orientalnych przysmaków. Sos oparty na tym miksie przypraw świetnie sprawdza się między innymi z drobiem (np. z indykiem ) oraz rybami. Oprócz tego przyprawę tę wykorzystać można chociażby do rozmaitych zup (np. ostrej zupy pieprzowej , sałatek , potrawek i wielu innych. Curry nadaje się do przyrządzania nie tylko specjałów kuchni indyjskiej, ale także tajskiej, japońskiej i greckiej. Ze względu na fakt, że mieszanka ta znana jest niemal na całym świecie, skutecznie zdołała się ona dostosować do różnych tradycji kulinarnych.

Obecna w składzie curry kurkuma powoduje, że mieszanka ta posiada szereg właściwości zdrowotnych. Według niektórych badań przyprawa bardzo korzystnie wpływa na pracę ludzkiego serca, a także potrafi hamować rozwój komórek nowotworowych. Oprócz tego wykazano, że zawarta w curry kurkuma działa przeciwwirusowo, przeciwutleniaczowo i antybakteryjnie, a na dodatek poprawia naszą koncentrację.