Naleśnikowy tort z mięsem i szpinakiem

Naleśnikowy tort z mięsem i szpinakiem

SKŁADNIKI
NALEŚNIKI:
mąka pszenna 2 1/2 szkl
mleko 1 szkl
woda 1 szkl
jajka 4 szt
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki NADZIENIE:
mięso mielone wieprzowe 500 g
cebule 2 szt
ząbki czosnku 6 szt
szpinak mrożony 450 g
przecier pomidorowy 1/2 szkl
koncentrat pomidorowy 80 g
cukier
papryka słodka mielona
bazylia otarta Prymat
sól
pieprz czarny mielony
ser żółty gouda tarty 300 g
POLECANEPoprzedniaNastępna
cukier_bialy_render
Cukier kryształ Sweet Family
_mg_1902
Jaja z wolnego wybiegu Kurka wolna
bazylia
Bazylia
original
Sól morska- MŁYNEK
papryka-slodka
Papryka słodka mielona
pieprz-czarny-mielony-tyl
Pieprz czarny mielony
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
dscn3066
Krok 1

Przygotować ciasto na naleśniki. Utrzeć jajka do białości, a następnie dając naprzemiennie płynne składniki z przesianą mąką. Kiedy ciasto będzie jednolite, usmażyć na patelni 6 naleśników o średnicy ok 22 cm. Aby naleśniki miały równe brzegi odcięłam krawędzie.
Krok 2

Cebule pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni. Podzielić na pół. Do jednej dodać rozmrożony i odsączony szpinak. Przyprawić solą, pieprzem i 4 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Chwilę podsmażyć i odstawić.
Krok 3

Do drugiej połowy cebuli dodać resztę czosnku i mięso mielone.
Krok 4

Kiedy się usmaży wlać przecier i koncentrat pomidorowy. Przyprawić dodając bazylię na samym końcu, czyli wtedy kiedy większość płynów odparuje. Możemy zagęścić odrobiną mąki.
Krok 5

Ser żółty zetrzeć na tarce jarzynowej. Szpinak podzielić na dwie części, a sos mięsny na trzy. Smarować w takiej kolejności: naleśnik-mięso-ser żółty-naleśnik-szpinak-ser żółty-naleśnik-mięso-ser żółty itd.
Krok 6

Na wierzchu powinien być naleśnik. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 30 min. 10 min przed końcem wierzch posypać żółtym serem. Podawać na gorąco. Smacznego!

beti60

beti60 2017-04-10

Wygląda smakowicie. Życzę miłego nowego tygodnia.

dodaj komentarz

kolejne >