Tort nalesnikowy

Tort nalesnikowy

Składniki:
NALEŚNIKI:
2 1/2 szklanki mąki pszennej
4 jajka
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

NADZIENIE:
500g mięsa mielonego wieprzowego
2 cebule ,
6 ząbków czosnku
450g szpinaku mrożonego
1/2 szklanki przecieru pomidorowego
80g koncentratu pomidorowego
szczypta cukru
papryka słodka mielona
bazylia
sól
pieprz czarny
400g sera mocarella Sposób przygotowania: Przygotować ciasto na naleśniki. Utrzeć jajka do białości, a następnie dając naprzemiennie płynne składniki z przesianą mąką. Kiedy ciasto będzie jednolite, usmażyć na patelni 6 naleśników o średnicy ok 22 cm. Aby naleśniki miały równe brzegi odcięłam krawędzie. Cebule pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni. Podzielić na pół. Do jednej dodać rozmrożony i odsączony szpinak. Przyprawić solą, pieprzem i 4 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Chwilę podsmażyć i odstawić. Do drugiej połowy cebuli dodać resztę czosnku i mięso mielone. Kiedy się usmaży wlać przecier i koncentrat pomidorowy. Przyprawić dodając bazylię na samym końcu, czyli wtedy kiedy większość płynów odparuje. Możemy zagęścić odrobiną mąki. Ser żółty zetrzeć na tarce jarzynowej. Szpinak podzielić na dwie części, a sos mięsny na trzy. Smarować w takiej kolejności: naleśnik-mięso-ser żółty-naleśnik-szpinak-ser żółty-naleśnik-mięso-ser żółty itd. Na wierzchu powinien być naleśnik. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 30 min. 10 min przed końcem wierzch posypać żółtym serem. Podawać na gorąco. Smacznego!