ciasto z jablkami i pianka na kruchym spodzie.

ciasto z jablkami i pianka na kruchym spodzie.

Składniki
ciasto
Kostka do pieczenia Kasia200 g
mąka40 dag
żółtko4 szt
proszek do pieczenia2 łyżeczki
cukier waniliowy1 opak
cukier8 dag
masa jabłkowa
jabłko1.5 kg
cynamon0.5 łyżeczki
cukier5 dag
piana
białko 4 szt
cukier puder20 dag
sól1 szczypta

Krok 1
Na stolnicy przesiewamy mąkę, następnie siekamy Kasię i łączymy ją z cukrem pudrem i z proszkiem do pieczenia.
Krok 2
Dodajemy jajka i zagniatamy półkruche ciasto.
Krok 3
Odkładamy trochę ciasta na kruszonkę i zostawiamy na koniec.
Krok 4
Resztę ciasta rozwałkowujemy i kładziemy na brytfankę.
Krok 5
Następnie obieramy ze skórki jabłka i trzemy na tarce o dużych oczkach. Mieszamy z cukrem i cynamonem i wykładamy je na ciasto.
Krok 6
Następnie robimy pianę białkową: ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno i dodajemy cukier puder.
Krok 7
Miksujemy, aż zrobi się sztywna piana.
Krok 8
Na koniec pozostałą część ciasta trzemy na tarce o grubych oczkach i posypujemy ciasto.
Krok 9
Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy przez ok. 50 min.