jajecznica na szpinaku

jajecznica na szpinaku

JAK ZROBIĆ PRZEPIS JAJECZNICA ZE SZPINAKIEM

SKŁADNIKI NA JAJECZNICĄ ZE SZPINAKIEM

4 jajka
• 60 ml mleka, śmietanki lub mleka roślinnego
• garść młodych listków szpinaku, lub rozpuszczonych listków mrożonych i odciśniętych z wody
• 1 cebulka dymka (opcjonalnie)
• szczypta soli
• 1 łyżka masła lub oleju

PRZYGOTOWANIE DANIA: JAJECZNICA ZE SZPINAKIEM

Na patelni rozpuścić łyżkę masła lub oleju. Gdy stanie się płynne, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i smażę na złoto. Na koniec dodać iście szpinaku. Smażę kilka chwil, aż listki staną się miękkie. Wbijam na patelnię bezpośrednio trzy lub cztery jajka. Delikatnie i bardzo wolno mieszam. Gdy zaczną się ścinać dolewam 2-3 łyżki mleka lub śmietanki i smażę jeszcze przez chwilę. Przekładam na talerz i jajecznica ze szpinakiem gotowa!