Maczugi drobiowe ze szpinakiem i pieczarkami

Maczugi drobiowe ze szpinakiem i pieczarkami

Składniki
pałka z kurczaka 8 sztuka Lubię Nie lubię
sól 1 łyżeczka Lubię Nie lubię
pieprz 1/2 łyżeczka Lubię Nie lubię
papryka słodka 1/2 łyżeczka Lubię Nie lubię
czosnek granulowany 1/2 łyżeczka Lubię Nie lubię
oliwa z oliwek 3 łyżka Lubię Nie lubię
szpinak mrożony 100 gram Lubię Nie lubię
czosnek 1 ząbek Lubię Nie lubię
cebula biała 1/2 sztuka Lubię Nie lubię
sól 1/2 łyżeczka Lubię Nie lubię
gałka muszkatołowa mielona 1/4 łyżeczka Lubię Nie lubię
pieprz 1/4 łyżeczka Lubię Nie lubię
pieczarki 100 gram Lubię Nie lubię
cebula czerwona 1/2 sztuka Lubię Nie lubię
sól 1/4 łyżeczka Lubię Nie lubię
pieprz 1 szczypta Lubię Nie lubię
masło 1/2 łyżka Lubię Nie lubię
oliwa 1 łyżka

Z pałek z kurczaka usuwamy kości, nacinając ostrym, wąskim nożem miejsce odcięcia od podudzia. Delikatnie ściągamy mięso na dół pomagając sobie nożem. Kość ucinamy przy samej końcówce, zostawiając tylko dolną jej część. Tak sprawione pałki nacieramy marynatą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (lub całą noc). Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Wrzucamy szpinak, wyciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy przyprawami. Chwilę dusimy do odparowania wody. Na drugiej patelni topimy masło. Na masło wrzucamy pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę i starte na tarce pieczarki. Doprawiamy do smaku i dusimy do odparowania wody. Zamarynowane udka nadziewamy farszami i spinamy wykałaczkami w górnej części. Grillujemy na tackach z każdej strony do miękkości mięsa.