SZASZŁYKI Z PIEKARNIKA

SZASZŁYKI Z PIEKARNIKA

Składniki
Filet z piersi kurczaka bez kości 2 filety Lubię Nie lubię
pieczarki 50 dag Lubię Nie lubię
papryka 2 Lubię Nie lubię
cebula biała 3 Lubię Nie lubię
rozmaryn Lubię Nie lubię
oregano Lubię Nie lubię
sól Lubię Nie lubię
papryka mielona Lubię Nie lubię
boczek wędzony 20 dag

Zaczynamy od przygotowania składników.
Zaczynamy od mięsa ponieważ musi chwilę poleżeć w marynacie w lodówce. A więc kroimy piersi z kurczaka mniej więcej w kostkę aby się dobrze nabił na patyczek. Wkładamy mięso do woreczka i wsypujemy soli, rozmarynu, oregano i paprykę słodką.(można użyć innych przypraw)Polewamy to oliwą z oliwek i ręką mieszamy aby wszystkie przyprawy dotarły do każdego kawałka mięsa.Wkładamy do lodówki na min 30min.
Pieczarki kroimy na połowę lub jak są większe na 3-4 części. Paprykę kroimy w kosteczkę a cebulę w piórka. (na pół i potem na 3 części).
Plaster boczku kroimy również w kosteczkę.

Po przygotowaniu wszystkich składników czas na nadziewanie na patyk.
Mięso już wyjmujemy z lodówki.
W zależności od upodobania nadziewamy wszystkie składniki na patyk.
Ja nadziewam zawsze tak aby na końcu nie zostało mięso.

Piekarnik nastawiamy na ok 200C.
Przygotowane szaszłyki kładziemy na kratce.
Pod spodem kładziemy blachę aby woda nie ściekała na
piekarnik.
Po ok 35 min szaszłyki są gotowe.

Smacznego ;)