Składniki:
(ilość porcji: 4)
Schab:
4 plastry schabu
1 cebula
suszony rozmaryn
majeranek
ząbek czosnku
sól
pipeprz
papryka
olej rzepakowy
Cukinia:
1 średniej wielkości cukinia
szczypta soli
pieprz
oliwa
suszony tymianek
Schab myjemy, osuszamy, rozbijamy na ciensze kotlety. Przyprawy łączymy, przeciskamy przez praskę czosnek, dolewamy olej, by powstała gęsta pasta. Mięso nacieramy przygotowaną pastą. Cebule kroimy w plasterki, przekładamy nią mięso. Schab umieszczamy w lodówce na 2 godziny. Cukinie myjemy, rozcinamy wzdłuż na centymetrowe plastry, posypujemy odrobiną soli. Cukinie umieszczamy w sitku na 30 minut, by puściły wodę. Po tym czasie płuczemy, osuszamy, psypujemy tymiankiem, odrobiną pieprzu i polewamy oliwą.
Mięso grillujemy na patelni grillowej przez 8 minut z każdej strony na średnim ogniu. Cukinię grillujemy po 3 minuty z każdej strony.
Podajemy w duecie.
Smacznego.