Chrupiące ciasteczka owsiane

Chrupiące ciasteczka owsiane

Składniki:
200 g miękkiego masła
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
11/2 szklanki płatków owsianych górskich
1 szklanka mąki tortowej

Masło z cukrem ucieramy na jasną, puszystą masę, dodajemy jajko, miksujemy. Mąkę mieszamy
z płatkami, proszkiem, sodą i solą. Miesznkę dosypujemy do masła, mieszamy.
Z powstałego ciasta dłońmi lepimy małe okrągłe kulki (mieco mniejsze niż orzech włoski). Kulki układamy w kilkucentymetrowych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kazdą kulkę lekko spłaszczamy dłońmi.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, przez 15 - 18 minut.
Smacznego.