Pieczarki zapiekane ze szpinakiem i jajkiem

Pieczarki zapiekane ze szpinakiem i jajkiem

Składniki:
6 dużych pieczarek Portobello
6 małych jajek
100 g szpinaku mrożonego
3 ząbki czosnku
mała cebula
3 łyżki słodkiej śmietanki
żółty ser
łyżka masła
sól
​pieperz

Pieczrki obieramy ze skórki, wycinamy ogonki, które drobno siekamy.
​Na maśle szklmimy posiekaną cebulę i czosnek, dorzucamy pokrojone nóżki pieczrek i rozmrożony szpinak, dusimy przez 5 minut. Dolewamy śmietankę, gotujemy kilka minut, przyprawiamy solą i pieprzem.
Kapelusze pieczarek faszarujemy szpinakiem, robiąc łyżką małe gniazdo w środku, posypujemy startym serem. Podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut. W gniazdko wbijamy jajko, lekko solimy i pieczemy do momentu aż białko się zetnie.
Podajemy tuż po wyjęciu z piekarnika.
​Smacznego.